Bireylerin normal ya da normal üstü zekaya sahip olmasına karşın bireyin okuma yazma becerileri, dil gelişimi ve matematik becerilerinin gelişiminin olumsuz etkilenmesidir.
Öğrenme güçlüğü bir hastalık değil, farklılıktır. Her çocuk farklı yöntem teknik ve metot uygulanarak öğrenir.
Öğrenme güçlüğünü üç başlık altında inceleyebiliriz:
- Disleksi (okuma güçlüğü) Bireyin normal veya normal üstü zekaya sahip olmasına rağmen okuma hızı yavaştır.Heceleme ve sesleri ayırt etme de zorlanırlar.Kelimeleri yazarken ve okurken harf ekleme ve eksik harf yazma görülür.okuduklari metinleri anlatma ve soruları cevaplamakta zorlanırlar
- Disgrafya (yazma güçlüğü ) Ögrenme güçlüğü yaşayan bireylerde görülen yazma bozukluğudur. Bireylerin yazıları okunaksızdır, kelimeler arasında boşluk bırakmazlar. Büyük küçük harf ayrımı yapmadan yazarlar. Harfleri ayna yansıması gibi ters yazarlar.(b,d,p) gibi Kelimeleri yazarken ses(harf) ekler veya fazla harf yazarlar.
- Diskalkuli (matematik işlemler güçlüğü) matematik becerilere görülen özel öğrenme güçlüğüdür. Diskalkuli yaşayan bireylerde matematiksel işlemleri anlamada güçlük görülür. Rakamları tanımada zorlanırlar. Basit işlemleri yapmada ve anlamada güçlük görülür.