Dil Konuşma Bozukluğu

Dil ve Öğrenme

Bireylerin karşısındaki kişi ile iletişime geçmesi ve kendini ifade etmesi için dil ve konuşmayı kullanması gerekir.

Konuşmanın , vurgu ve tonlamasında seslerin çıkarılışında, eklenmesinde ve artikulasyonda bozukluk konuşma bozukluğudur.

Gecikmiş konuşma çocuğun alıcı dil ve ifade edici dil becerilerinin yaşından ve gelişim dönemlerinden beklenen düzeyde gelişmemesi ve kendini ifade edememesidir.

Artikulasyon bozukluklari ise çocuğun sesleri net çıkarmaması ve konuşmanın yaş dönemine göre anlaşılır olmaması durumudur.

  • 12-18 ay bebekler dil konuşma becerilerinde baba dede mama gibi tek kelime ifade ederler.Basit yönergeleri yerine getirirler.Adı söylenen nesneyi yada oyuncağı getirebilirler.
  • 18-24 ay arasında bebekler dil konuşma becerilerinde tek sözcük döneminden iki veya üç kelimeden oluşan cümleler kurmaya başlarlar . Kelime haznelerinde 100-200 kelime bulunuyor olmalıdır.
  • 24_36 ay arasında bebekler dil konuşma becerilerinde kelime dağarcığının en geliştiği dönemdir basit kim? Ne ? Sorularına istenen yanıtları verirler.Basit şarkılar söylerler.4-5 sözcükten oluşan cümleler kurmaya başlarlar.
  • 3-4 yaş arası çocukların konuşma becerileri yetişkinlere benzer düzeydedir.Nesneletin işlevlerini ifade edebilirler.konusmalqrinfa geçmiş zaman şimdiki ve geniş zaman ifadelerini kullanırlar.Kısa hikâyeler anlatırlar.