4+4+4 sistemine geçişle beraber 66 ayını dolduran çocukların zorunlu okula başlamasıyla beraber okul olgunluğu konusu bizlerin gündemi oldu. 60 – 66 ay arasındaki çocukların okula hazır olup olmadıkları birçok ailenin merak konusu. Çünkü okula hazır olmayan bir çocuğun 1. sınıfta yaşayabileceği çeşitli sorunlar mevcuttur.
Uzmanlar okul olgunluğunu seviyesini, “Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması” olarak tanımlamaktadır.
Okul olgunluğuna erişmemiş bir çocuk okul ortamının kendisinden istenileni yerine getiremediğinde okula karşı negatif bir tutum geliştirecektir. Özellikle 60 ay (5 yaş) çocuğu olup okul için kararsız kalan aileler çocuklarının okul olgunluğu için bir uzmana başvurmalıdır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
Metropolitan okul olgunluğu testi, okula yeni başlayacak çocukların yönergeleri anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özellikleri ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir.
Her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. Toplam puanın yüksekliği genel okul olgunluk düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Elde edilen puanlara göre okula hazır bulunuşluğa karar verilir. 5-6 yaşındaki çocuklara uygulanan bu testin süresi dakikadır. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.