“Oyun Terapasi Nedir?”
Oyun terapisi, çocuk ile oyun terapisi için gerekli eğitimleri almış uzmanın (oyun terapisti) arasındaki terapötik ilişkidir. Terapist, çocuğun en iyi şekilde gelişmesi, sorunlarıyla baş edebilmesini sağlamak için oyun terapisini kullanır. Gerekli oyuncaklarla oyun boyunca çocuğun kendisini ifade edeceği, mizacı ve psikolojik durumuyla ilgili bilgi vereceği bir ortam oluşturur.
Oyun terapisi yetişkin terapisinin çocuklar için uyarlanmış halidir. Çocukların duygu, düşünce ve davranış boyutlarında sorunlar yaşadığı konularda onlara sağlanan psikolojik müdahaledir
“Oyun çocuklar için gerçek hayatın aynasıdır!” Oyun terapisi genel olarak oyun odası adı verilen, çocuklar için düzenlenmiş bir ortamda gerçekleşir. Bu odada çocuğun zorlanmadan ulaşabileceği kuklalar, günlük yaşamı yansıtan oyuncaklar, aile figürleri, duygu ve düşüncelerini yansıtacak figürler bulunur. Oyuncaklar çocuklar için özel olarak seçilmiştir.
“Kimler, hangi durumlarda başvurabilir?”
2,5 -12 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen oyun terapisi; çocukların travmaları, depresyonu, kaygı ve takıntıları, tuvalet problemini, uyku ve beslenme problemlerini, duygusal olarak bozuklukları ve düşünce sıkıntılarını ortaya çıkaran en iyi yöntemdir. Bu sayede çocukların iç dünyasına ulaşılır ve yaşadıkları sıkıntılarla baş etmeleri için uzman ile birlikte destek süreci başlar.