Dikkat ve Algı Testleri hakkında...
Sertifikalı kadromuzla çocuğunuz için uygun dikkat testlerini uyguluyor, yorumluyor ve terapi programları hazırlıyoruz.
“Moxo Dikkat Testi” Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir.
MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur; testin hızla artmış olan popülaritesi, MOXO’da bulunan eşsiz Çeldirici Sistemi’nden kaynaklanmaktadır.
Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir.
Dünyada 50’nin üzerinde ülkede kullanılan Moxo Dikkat Testi, gerçek ortam koşullarını simüle eden görsel ve işitsel çeldiricilerle çocuğunuzun dikkat ve hiperaktivite özellikleri en yüksek doğruluk payı ile ölçer.
Türkiye’de 150.000’in üzerinde öğrenci tarafından sınav performanslarının arttırılması için kullanılmıştır. Moxo Dikkat Testi çocuğunuzun hiperaktivite ve dikkat özelliklerini öğrenmenizi ve çocuğunuza uygun çalışma programları ve öneriler oluşturulmasını sağlar. Attentioner ile Dikkatimi Topluyorum Programı, 7-18 yaş bireylerin dikkat ve ilgili tüm yürütücü işlevlerini etkili bir biçimde iyileştiren bireysel ve grup eğitim programıdır. Hem uygulayıcılar hem de danışanlar tarafından eğlenceli biçimde, çocukluk çağına uygun olarak elementlerle desteklenmiştir. Bu program, Almanya Bremen Üniversitesi’nde Nöropsikolojik tabanlı bir program olarak geliştirilmiştir.
Program Öğrenme Psikolojisi ve Nöropsikolojik temellere dayanmaktadır.
Dikkatimi Topluyorum’un bütün oturumlarında, kolaydan zora doğru uyaranlar, şifreler ve etkinliklerle çocuğun SEÇİCİ DİKKAT, BÖLÜNMÜŞ DİKKAT, ODAKLANMA ve ZAMANLAMA işlevleri etkili biçimde iyileşme hedeflenir.
Attentioner Eğitimi;
- Bireysel ve grup olarak çalışma olarak uygulanır.
- 20 oturumdan (15 bireysel + 5 Aile) oluşur; her oturum 40- 60 dakikadır.
- Günlük hayatta karşılaşılan sorunlar birebir çalışmada yapılandırılmış olarak ele alınır.
- Yapılandırılmış egzersizler ve etkinliklerle birey/bireyler desteklenir böylece motivasyon artmış olur.
- Ödül sistemi ile davranış düzenlemesi ve başarı motivasyonu desteklenir.
- Çocuklara uygun figürler kullanılarak çalışma somutlanır. ( Ejderha Tayfun).
- Ek olarak uygulanabilecek olan 4 ebeveyn oturumu, öğrenilen stratejilerin günlük hayata aktarımını sağlar.
Sonuç olarak:
- Çocukların, dikkatlerini daha iyi toplamaları ve sürdürebilmeleri sağlanır.
- Kendi başlarına problem çözme yetenekleri desteklenir.
- Sorun çözme becerisi ve öfke kontrolü sağlanır.
- Sonuç olarak tüm program boyunca günlük hayat simule edilmiş olur.
ETEÇOM-2 , Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı ETEÇOM’un 2. Versiyonu anlamına gelmektedir. Orijinal adı Responsive Teaching Program (RT)’dır.
ETEÇOM-2, ilişki-temelli yaklaşıma (Relationship-Based Approach) dayalı bir programdır. Floortime, DIR, Denver Modeli ve ETECOM-2 (Responsive Teaching; http://www.responsiveteaching.org/) gibi ilişki temelli uygulamalar birincil bakıcının (ebeveyn ya da uzman/eğitimci) cocuğu ile etkileşiminin niteliğini geliştirmeye ve dolayısı ile cocuğun gelişimini (bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim) desteklemeyi hedefler. ETECOM, ABD’’de Prof. Gerald Mahoney ve Prof. James MacDonald tarafından 2006 yılında program/müfredat haline getirilmiştir. Programın 2.versiyonu ise 2019 yılında Prof. Dr. Gerald Mahoney ve Dr. Frida Perales tarafından güncellenmiştir. Program Down Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), Serebral Palsi, Zihinsel Yetersizlik, Gecikmiş Dil ve Konuşma, Nedeni belli olmayan Gelişimsel Gerilik, Prematüre/Düşük Doğum Ağırlığı gibi farkı durumları olan çocuklar ve ebeveynleri ile çalışılmaktadır. Programın ev ya da kurumda uygulama seçeneği olmasından dolayı, ev ya da kurum merkezli çevrimiçi destekle de sunulabilecek bir erken müdahale programıdır. 4-7 yaş aralığında yer alan normal ya da atipik gelişim gösteren çocuklar için tasarlanmıştır. Ancak, hafif gelişimsel gecikme yaşayan, dile dair yetkinliği gelişmemiş, disleksi ya da öğrenme güçlüğüne dair risk altında olan ya da herhangi bir gelişimsel farklılık göstermeyen tüm çocuklarla çalışmaya uygudur.
Okuma ve akademik becerilere dair gelişim için alternatif rotalar oluşturan bir eğitim programıdır.
Eğitimcinin ya da öğrencinin doğaçlama yapabilmesine olanak tanır, öğrencilerin katkı sunmasını sağlayan ve öğrenciyi etkin pozisyona getiren aktivitelere sahiptir, eğitimci ve öğrencinin iş birliğine dayanan etkinlikleri sayesinde etkileşim oluşmasını destekler ve her görevinin arka planında mantığa ve kuramsal bilgilere dayanan temelleri mevcuttur.
TÜRKÇE PREP PROGRAMI; okuma, anlama ve anlamlandırma süreçlerinde problem yaşayan, ilkokul çağına gelmiş ancak yaşına uygun beklenen okuma performansını göstermeyen çocuklar için geliştirilmiş bir güçlendirme programıdır. PREP, Prof. J.P.Das tarafından geliştirilmiş ve PASS(beynin yapısını esas alan ve bu yapı üzerine kurgulanan bir öğrenme modeli) teorisine dayanmaktadır. “Planlama” (Planning), “Dikkat” (Attention), “Eş zamanlı” (Simultaneous) ve “Ardıl” (Successive) bilişsel işlemlerden oluşmaktadır.
“DMP (Disleksi Müdahale Programı)”
Disleksi; normal ve ya normalüstü zekaya rağmen, akıcı okuma ve okuduğunu anlama sorunlarıyla kendini gösteren nörolojik temelli bir öğrenme farklılığıdır.
Özgül öğrenme güçlüğü kategorisinin alt alanlarından olan disleksi, özgül öğrenme güçlüğü grubunun %85’ini oluşturmaktadır.
DMP’nin temel amacı, dislektik bireylerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmektir.
DMP dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;
Görsel İşlemleme,
Görsel bilginin içeri girdiği andan itibaren beyin, gördüklerini yorumlamaya ve bir sonraki adımını planlamaya başlar. Bu sürece görsel işlemleme adı verilir. Çocuklar metni okurken, yazım hatalarını bulurken, bir matematik problemi çözerken veya bir model yaparken, görsel işlemleme becerilerini kullanırlar.
DMP Görsel İşlemleme bölümü dislektik bireylerin ciddi sorunlar yaşadığı göz sekmeleri, okuma/tanıma merkezi ile eşgüdümü alanında da sorunların ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
Otomatik Patern,
Otomatik Patern özünde bulunan hızlı isimlendirme, dikkat, görsel ayırım, görülen ile semantik bilginin entegrasyonu, fonolojik özellikler ve sesletim gibi farklı bileşenleri kapsar. Otomatik Patern, işitsel kısa süreli bellek ve akıcı okuma arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Otomatik Patern bu ilişkide yordayıcı rolü ile öne çıkmaktadır.
Kısa Süreli Bellek,
Dislektik bireylerin işitsel ve görsel kısa süreli bellek kapasitelerinin gelişimi akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerileriyle sıkı sıkıya bağlantılı olduğu bilinmektedir. DMP Kısa Süreli Bellek bölümü üç kitaptan oluşmaktadır;
- Ardıl Hafıza
- Kısa Süreli Bellek (Sayılar)
- Kısa Süreli Bellek (Harfler)
Program içerisinde yapılacak çalışmalar kolaydan zora bir sıralama ile farklı öğrenme stratejilerini içermektedir.
Fonolojik Farkındalık,
Fonolojik farkındalık cümlelerin kelimelerden, kelimelerin hecelerden ve hecelerin de seslerden oluştuğunun farkında olma bilgisidir (Allor, 2002). Fonolojik farkındalık, seslerle harfler arasındaki ilişkiyi anlamak için ön koşul niteliğinde olan sözlü dil becerisidir (Torgesen ve Wagner, 1998).
Okul Öncesi Dönemde Gelişmeye Başlar
Gelecekteki Okuma Başarısı İçin Önemlidir
Geliştirilebilir ve Öğretilebilir Bir Beceridir
Fonolojik Farkındalık Becerisi Kendiliğinden Gelişmez
Okuma Problemlerinin Belirleyicisidir
DMP Fonolojik Farkındalık bölümü, çözümleme stratejisine dayalı bir çalışma sistematiğidir. Cümle, kelime, uyak, hece, ses çözümlemesine dayalı etkinlikleri bağımsız ve akıcı bir şekilde gerçekleştiren birey sürecin sonunda ortografi oluşturma becerisi kazanır.lı bilgi ve randevu almak için whatsapp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.