Gelişimsel Testler

“Cattel Zeka Testi” Bu test, 6- 14 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir. 4 alt testten, dört ayrı puan elde edilerek kişinin zeka seviyesi hesaplanır. Toplam süre 25 dakikadır.

2A, 2B ve 3A olmak üzere üç formu vardır. Yaş ve eğitim gruplarına göre bu formlar ayrılır.

Testin Türü: Zeka-Performans testidir.

Uygulanacak Yaş Grubu: 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir.

Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel ve grup olarak uygulanabilir.

“Metropolitan Okul Olgunluğu Testi”

  • 4+4+4 sistemine geçişle beraber 66 ayını dolduran çocukların zorunlu okula başlamasıyla beraber okul olgunluğu konusu bizlerin gündemi oldu. 60 – 66 ay arasındaki çocukların okula hazır olup olmadıkları birçok ailenin merak konusu. Çünkü okula hazır olmayan bir çocuğun 1. sınıfta yaşayabileceği çeşitli sorunlar mevcuttur.
  • Uzmanlar okul olgunluğunu seviyesini, “Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması” olarak tanımlamaktadır.
  • Okul olgunluğuna erişmemiş bir çocuk okul ortamının kendisinden istenileni yerine getiremediğinde okula karşı negatif bir tutum geliştirecektir. Özellikle 60 ay (5 yaş) çocuğu olup okul için kararsız kalan aileler çocuklarının okul olgunluğu için bir uzmana başvurmalıdır.
  • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
  • Metropolitan okul olgunluğu testi, okula yeni başlayacak çocukların yönergeleri anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özellikleri ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir. 
  • Her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. Toplam puanın yüksekliği genel okul olgunluk düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Elde edilen puanlara göre okula hazır bulunuşluğa karar verilir. 5-6 yaşındaki çocuklara uygulanan bu testin süresi dakikadır. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

“Peabody Resim Kelime Testi” Çocuklarda alıcı dil becerilerini, kelime dağarcığını ve resimlerle kelime (kavram) gelişimini belirlemek için kullanılan bir performans testidir. 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Test, 8 yaşından küçük (A formu-100 madde) ve 8 yaşından büyük (B formu-150 madde) olmak üzere iki farklı formdan oluşmaktadır. Çocuğa kartın üzerindeki dört resimden biri söylenilerek uygun resmi göstermesi istenir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu 50 karttan oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur. Doğru gösterdiği resimler puanlanır. Kronolojik yaşına göre çocuğun alıcı dil yaşı belirlenir. Test sonucuna göre dil gelişimiyle ilgili önlem alınması veya dil gelişiminin önerilen çeşitli yollarla zenginleştirilmesi sağlanır.

Pea-body Resim kelime Testi engelli bireylere uygulayabilmesinin yanında normal gelişim gösteren çocukların gelişimlerinin takip edilebilmesini de sağlayan ve uygulaması oldukça kolay olduğundan alan kullanımında tercih edilen bir testtir.

Testin Türü: Gelişim Testidir.

Uygulanacak Yaş Grubu: 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.

Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır.

Uygulama Şekli: Bireyden kartın her iki yüzündeki dört resimden istenen resmi göstermesi istenir.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Gesell Gelişim Figürleri Testi” tab_id=”1646183969219-06f8eedc-35e1″][vc_column_text]Gesell gelişim testi, 3-10 yaş aralığında bulunan çocuklar için uygulanmaktadır. Test belirli seviyelerden oluşur. Kolaydan zora doğru bulunan bu test, 7 bölümden oluşmaktadır. Bunun için test üzerinde bulunan mevcut kartlar, çizimleri tamamlaması için çocuklara verilir. Ve burada motor becerisi, algılama ve inceleme gibi değerleri kullanarak, çocuklar şekilleri çizmeye başlar. Testin sonunda çocuğun çizimlerine göre puanlama yapılır. Ve sonuçlarına göre uzmanlar tarafından sonuçlar değerlendirilir.

Gesell, çocukların görsel hafıza, el ve göz koordinasyonu, motor becerileri ve bununla birlikte küçük kas becerilerinin ölçülmesinde kullanılan performans değerlendirme testidir. Çocuğun fiziksel ve biyolojik açıdan gelişimine etki eden davranışlarının, bu yönde nasıl bir gelişim gösterdiğine dair teste alınır. Gesell performans testi, gelişim esnasında olan çocuğun, davranışlarına göre herhangi bir probleminin olup olmadığına dair sağlıklı sonuçlar alınması için yardımcı olan bir testtir. Gesell gelişim testi, ebeveynlerinin onayıyla çocuğa uygulanır.

“Bender-Gestalt Görsel Motor Algılama Testi”

Bender Gestalt Testi, 5 yaş 6 ay ile 10 ay 11 ay arasındaki çocuklara görsel motor becerilerinin değerlendirilmesi için uygulanır. Aynı zamanda bir gelişim testi olarak da kullanılan bu uygulama kimi zamanlarda zeka geriliği, çeşitli beyin hasarları ve fizyolojik sorunları tespit etmekte de kullanılabilir.

9 şekilden oluşmaktadır ve bu şekilleri kişinin çizmesi istenir. Görülen ve çizilen şekillerin her bir farklılığı farklı puanlandırılarak kişinin görsel motor algılama puanı hesaplanır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.

“Good Enough-Harris Bir İnsan Çiz Testi”

Çizime dayalı bir testtir. Çocuklardan bir insan resmi yapması istenir. Çocuk resmi çizer. Sonra resimde görülen yanılgılara ve resmin yapılış biçimine göre Goodenough Zekâ Testi’nde belirlenen kriterler doğrultusunda resmin her bir kısmı için puan verilir. Sonra bu puanlar toplanarak toplam puanın karşılığı olan zekâ yaşı bulunur.

Zeka yaşı hesaplanırken önceden hazırlanmış olan çizelge kullanılmaktadır. Böylece çocuğun zekâ bölümü hesaplanır.

Goodenough Zekâ Testi, 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan genel bir zeka testidir.“Kent E-G-Y Testi” Kent egy testi, sözel performansı ölçen ve kağıt kalem esasına dayanan bir testtir. Bu test konuşma, işitme ve kendini sözel olarak ifade etme konusunda sorunu olmayan hastalara ve bireylere uygulanabilecek bir testtir. Söz konusu testin uygulanması konusunda zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Test 6-14 yaşında bulunan çocuklar ve zeka geriliği şüphesi olan yetişkinler için uygulanabilir.

Kent egy zeka testi, 10 basit sorudan meydana gelen bir testtir. Testin değerlendirme süreci de çok pratiktir.

“Frankfurter Dikkat Testi” 60 ile 72 ay arası çocuklar için uygun olan bir testtir. Bu test içerisinde elma ve armut resimleri oluşur. Testin en fazla 90 saniye süresi içerisinde bitirilmesi istenir ve testi uygulayan çocuk bu süre içerisinde testi bitirmeye çalışır. Böylelikle dikkat seviyesi ölçülmektedir. Okula başlayan bir çocuk için okula başlama süresinden 14 gün sonrasında frankfurter dikkat testi uygulanır. Burada çocuktan, 42 adet armut resmini bulması  istenir. Bu test içinde yine uzman tarafından belirli bir süre verilir ve bu armutları çocuğun bulmasındaki dikkat seviyesi ölçülür. Frankfurter dikkat testi diğer bir ismi ile farklı olanı bulma testidir. Elma ve armut figürleri ile uygulanan önemli bir testtir. Dikkat ölçümünün elma ve armut testi ile başarılı bir şekilde sonuçlanıp, sonrasında çocuğun değerleri uzman tarafından incelenmeye alınır.

Frankfurter testi çocuklar için bir uzman kontrolünde uygulanması gereken testtir. Bu testti uygulayacak kişi çocuk ile önceden irtibata geçip, çocuğu tanıması gerekmektedir. Direkt olarak çocuğun teste tabi tutulması yanlış olur. Bu sebeple çocuk ile irtibata geçilmelidir. Test odasının da çocuğun önceden görmesi ve aynı zamanda tanıması önemli bir durumdur.  Öncelikle testin çocuğa tanıtılması ve bu testin ona herhangi bir zarar vermeyeceğine dair de bilgi verilmesi gerekir. Test farklı olanı bulma ve bulurken dikkati ölçme hızı ile ilgilidir. Testte obje olarak elma ve armut figürleri bulunur. Test için materyaller, farklı bir şekilde yer edinir.

“Ankara Gelişim Tarama Envanteri”

0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir.

Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.

Bu değerlendirme anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır. Psikolog tarafından hem anne-babaya yöneltilen sorular hem de çocuğun gözlemlenmesini içerir.

Gelişimi 4 alt alanda incelemektedir:

  • Dil bilişsel gelişimi,
  • İnce motor gelişimi,
  • Kaba motor gelişimi,
  • Sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri

Her çocuğun, yukarıda belirtilen 4 alt alana ek olarak, bu alt alanların toplamı ile genel gelişim düzeylerinin belirlenmesini sağlar. AGTE böylece bir çocuğun genel gelişimi ile normal mi yoksa geri mi olduğu sorularına cevap verebilmesi açısından çok önemlidir. Çocuğun hangi gelişim alanında nerede olduğu ve ne tip becerilerinin geliştiği, hangi becerilerinin geliştirilmesi için desteklenmesi gerektiği, nasıl bir gelişim çizelgesi hazırlanması gerektiği konularında yol göstericidir.