Hareket Eğitimi

Haraket Eğitimi

Bireyin anne karnında başlayıp yaşamının sonuna kadar nörolojik ve fiziksel olarak reaktif hale geçmesine hareket denir.

Hareket önce 0-6 yaş aralığında temel hareketlerle başlayıp sonrasında komplike hareketlere bırakır. Komplike hareketlerde motor beceriyi geliştirir.

Hareket çeşitliliği kaliteli yaşamın bir parçası ve sosyal iletişim becerilerinin temel faktörü olarak kabul edilmektedir.

Motor beceri ve koordinasyon yaşam içerisinde çocuğun dengeli ve sağlıklı gelişimini içermektedir.

Çocuklar yaşamını daha nitelikli ve sağlıklı sürdürebilmesi için hareket etmeye ihtiyaç duyar. Hareket ihtiyacının en verimli karşılayacak olan etkinliklerden biri hareket eğitimi çalışmalarıdır.

Bu çalışmalar çocukların kas koordinasyonunu, dayanıklılığını, kuvvetini ve esnekliğini geliştirilmesi beraberinde çocuğun problem çözme becerisinin geliştirilmesinde ve alıcı ve ifade edici dilinin geliştirilmesinde de hareket eğitimi çalışmalarından faydalanılmaktadır.

Yapılan çalışmalar ile fiziksel, algısal, motor ve sosyal gelişimine doğrudan olumlu etkisi bulunmaktadır.

Hareket eğitimi günlük yaşama daha iyi adaptasyon olmamızı, fiziksel hareketlerimizi daha bilinçli, dikkatli ve özgüvenli hareket etmemizi sağlar.

İnsan hareket kalitesini arttırmak için bilişsel, duyusal, sosyal ve fiziksel gereksinimlere ihtiyaç duyar. Bu gereksinimler sayesinde nasıl davranacaklarını nasıl tepkide bulunacaklarını ve nasıl hareket edeceklerini öğrenirler.

Okul öncesi dönemde çocukların kaba, ince motor, denge, el-göz koordinasyonu ve motor becerileri kazanması ve geliştirilmesi için önemli bir dönemdir. Hareket eğitimi içeriği ile kişiye özel gözlem ve program eşliğinde verimli ve eğlenerek bu dönemi faydalı geçirmiş oluruz.

Hareket eğitimi çocukların normal gelişimine devam edebilmesi için uyaran almalarına ve cevaplamalarına olanak sağlayarak stereotipik hareketlerinin azalmasını olanak sağlamaktadır.